Духовният учител Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя Беинса Дуно,

...
Духовният учител Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя Беинса Дуно,
Коментари Харесай

Петър Дънов: Жената трябва да спаси света

Духовният учител Петър Дънов, именуван от почитателите си Учителя Беинса Дуно, е български мъдрец, създател на религиозно-философско обучение, наричано Дъновизъм и което се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм.

Представяме ви още 50+ негови съвета за отношението на човек към себе си и близките, които могат да трансформират живота ви (виж първата част тук).

***

Като те лъжат и като знаеш, че те лъжат, отново би трябвало да приличаш на извора, който на всички дава. Изворът дава и не се смущава, че от него е пил вълк, мечка, лукавец, змия, паяк. Или че водата му отишла до някой бодил или до някоя нечистота. Ако водата мислеше като вас, в случай че се откажеше да оказва помощ на хората, тогава какво щеше да стане с вас? Размътете извора и вижте след десетина минути какво ще направи – от центъра ще вземе да се чисти и ще изхвърли всичката мътилка.

Щом правиш разграничение сред един човек и различен, към този момент си сбъркал. Всички хора са еднообразно положителни, само че всички не са се показали еднообразно.

В света съществува закон на периодичността, съгласно който това, което човек прави във връзка с другите, след прочут интервал от време ще се върне към него.

Молете се за всеки, изключително за този, който не обичате или не можете да търпите. Помагайте посредством молитвата си да се повдигне душата, да се повдигне духът на този човек, който не можете да понасяте.

Всякога ви обича оня, който ви дава условия да живеете.

Днес на сцената излиза дамата, която би трябвало да възпита мъжа. Досега дамата е възпитавана – за да развие деликатност и мекост на характера си. За тази цел природата й разпорежда задача да стане майка, да ражда деца и да ги възпитава. Така тя минава през премеждия и се облагородява. Едва в този момент мъжът излиза на сцената. Той подготвя материал за работа. Бъдещето е на дамата, тя ще възпитава мъжа, само че не както в този момент. Днес тя назовава мъжа си тъпанар, дървеняк. Така не се възпитава. Има нов метод за образование. Казвам: дамата би трябвало да избави света.

Защо не би трябвало да се лъже? Защото при лъжата човек скъсва връзките си с Бога, с Христа, с напредналите същества и с това слага спънка за своето духовно издигане. При лъжата се образува една астрална детонация, тъй като мисъл-формата на лъжата е в несъгласие с същинския факт. И тази детонация работи разрушително върху този, който е излъгал. При лъжата се променя химическият състав на кръвта.

Ако желаете някому да услужите, сложете му в джоба една сума, без той да знае за това. Вие в този момент вършиме противоположното – ще дадете, само че желаете колкото се може повече хора да знаят, че сте помогнали. Новият морал е да дадеш и да забравиш.

Всички хора са нужни с нещо на Природата и на нас. Когато един човек умира извън, умира нещо в нас. Когато един човек се ражда, нещо се ражда и в нас.

Някой може да направи една жертва, да те извади от водата, в която се давиш, само че той не те избавя – ти отново можеш да се удавиш някъде.

Вашите ближни са всички напреднали души, които са приключили своята еволюция и понякога слизат да живеят сред вас.

Със ситно решето другарство не се прави. При хората ще отивате с едри сита и необятни сърца.

Колкото повече обич даваш на неприятния човек, толкоз по-лош става той. Не давай условия на злото да се развива.

Три типа иго има: когато се страхувате от някого или нещо, когато ненавиждате и когато обичате.

Правилната стойка приказва, че ти си балансиран, че ти си добър. Красивите и плавните придвижвания – също.

Ако във всеки човек виждате наличието на Бога и му отдавате нужното внимание, вие сте на прав път. Обаче в случай че от индивида очаквате своето благополучие, вие сте на крив път. На Земята и в хората благополучие няма да намерим.

Всеки би трябвало да се уважава за това, което е, а не за това, което не е.

Добрият човек дава и не мисли какво е дал, кому е дал, за какво е дал, справедливо ли е дал.

Не се интересувайте дали другите хора ви обичат, или не. Интересувайте се единствено от това, дали вие обичате.

Никое държавно управление няма да ви освободи. Свободата е не външен, а вътрешен развой.

Това, което Бог ти е дал безплатно, безплатно ще го дадеш, не го задържай за себе си. От изобилието на твоя живот ще дадеш – всичко да тече. Хората, които не дават, наподобяват на затворени езера, които са мъртви, в които нищо не живее.

Трябва да се научите по какъв начин, къде и по кое време да давате: някъде всичко, някъде нищо.

Всеки да поправя себе си, да не обръща внимание на другите. Човек, който се занимава с непознатите погрешки, ще направи същите. Който вижда добродетелите на другите, той ще ги прояви самичък.

Никога на никого не казвай, че го обичаш, и в никакъв случай на никого не казвай, че не го обичаш.

Ако човек не желае да ми услужи, то е, тъй като има едно мъчително положение в него. Ако не ме обича – също.

Никога не казвайте всичко, което знаете. Не продавайте, не давайте всичко, което имате. Оставете нещо за себе си.

В Природата има закон, съгласно който, веднага като пожелаете нещо, Господ ще ви сътвори условия да го извършите. Ако е зло, след това ще съжалявате хиляди години, че сте го постигнали. Даже в случай че накарате другите да го извършат, закононарушението е отново ваше. Понякога мислите, че може да накарате другите да извършат положително, само че и това не е лесна работа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР